Posted by : MARIVS IMPERATOR 16 May 2011

In anul 1908, maiorul (r) Gheorghe Pastia, om politic si mare mosier din Focsani, doneaza banii necesari construirii unui teatru spre a servi drept "templu de educatiune si cultivare a sufletului".  Tot de numele sau se leaga si construirea Atheneului Popular din Focsani. Patru proiecte au fost inscrise in concurs, iar comisia condusa de arhitectul Ion Mincu, Constantin Nottara si Gheorghe Baicoianu au ales lucrarea arhitectului Constantin Ciogolea.


Piatra fundamentala a fost pusa la 11 Septembrie 1909, iar inaugurarea s-a facut in data de 22 Noiembrie 1913. Stilul ales este unul in conformitate cu moda vremii, Art Nouveau monumentalist si puternic istoricist. Desi Art Nouveau incerca sa aduca la lumina functionalismul si rentabilitatea economica prin recurs la ornamentatie, aspecte clasicizante si monumentalism, in cazul de fata metisarea stilistica este una foarte reusita. Cladirea emana soliditate, iar cornisele si retragerile succesive o fac foarte simetrica si placuta ochiului. Ornamentatia este una de calitate, preluand temele teatrului antic.
Din pacate anii comunismului au adus orasul Focsani intr-o etapa gri din istoria sa, Teatrul gasindu-se acum sufocat printre blocuri anonime, ridicate pe locul fostelor vile ante si interbelice.
Actualmente, cladirea se afla intr-o stare foarte buna, trecand in anii din urma printr-o renovare foarte bine executata.










{ 4 comments... read them below or Comment }

  1. cladirea asta este superba! ma bucur ca nu zace in paragina ca multe altele.

    ReplyDelete
  2. @Vrancean

    Iti dau dreptate si ma bucur si eu ca nu are soarta Cazinoului din Constanta, pe care Mazare doreste sa-l scoata la mezat.

    ReplyDelete
  3. Pacat ca nu au tinut cont si de microfonie in timpul renovarilor.

    ReplyDelete
  4. @Tudor

    Multumesc pentru informatie si pentru urmarirea blogului.

    ReplyDelete

- Copyright © Arhitectura si urbanism in Romania -