Posted by : MARIVS IMPERATOR 20 Jul 2012

Acum 85 de ani, in ziua de 20 Iulie 1927, la Castelul Peles din Sinaia se stingea din viata Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern, supranumit si "Intregitorul de tara", rege al Romaniei incepand de la 10 Octombrie 1914. In urma decesului sau prematur (provocat de un cancer intestinal), tronul Romaniei a fost ocupat de Mihai, nepotul lui Ferdinand, in varsta de numai 6 ani. Conducerea efectiva, pana in 1930, la intoarcerea lui Carol Caraiman in tara, a stat in mainile unei regente alcatuita din printul Nicolae (unchiul sau), patriarhul Miron Cristea și Gheorghe Buzdugan, președintele Inaltei Curti de Casatie.
In poza de mai sus vedem cortegiul funerar al lui Ferdinand, la cateva zile de la moartea acestuia. Uitandu-ne cu atentie la poza de mai jos, captura de pe Norc aproximativ din acelasi unghi, putem vedea mai multe aspecte: uniforma soldatilor ramasa la modelul francez din 1917, liniile de tramvai existente atunci pe actualul bulevard Regina Elisabeta, dar cum acesta este un blog despre arhitectura si urbanism, interesul nostru se va rasfrange asupra unei cladiri infatisata aici. Este vorba despre actualul Hotel Central, opus restaurantului Gambrinus, unde in zilele noastre putem gasi la parter un fast-food McDonald's.
Povestea acestei cladiri incepe in anul 1911 cand a fost construit Hotelul Princiar pe locul fostului Parc Princiar si al unei scoli de velocipede.
Hotel Princiar - vedere din primii ani de existenta (intre 1911 si 1920)
Planul cadastral din 1911 precizeaza ca proprietar al terenului pe care s-a ridicat cladirea pe un anume Oscar Fux, pare-se unul dintre principalii mosieri ai perioadei.
Urmeaza o perioada mai tulbure, in care datele despre aceasta cladire sunt destul de saracacioase. In Anuarul Bucurestilor din 1935 aflam ca acest hotel continua sa existe. Dupa WW2 informatiile lipsesc cu desavarsire, urmatoarele informatii despre cladire aflandu-le abia in 1974, din planul cadastral.
Vedem din planul de mai sus ca in cladire functiona o institutie, anume Inspectia de stat. Zece ani mai tarziu, in 1984, vedem cladirea revenita la functiuna de hotel, sub numele de Hotel Central. Denumirea aceasta o pastreaza pana in ziua de azi.
In urma istoriei acestei cladiri raman doua intrebari: cand si de ce si-a schimbat aspectul?
Judecand dupa inaltimea la cornisa, dupa ritmul golurilor de ferestre, dupa inaltimea parterului si stilul actual al cladirii ce poarta emblema anilor 1950, cred ca este vorba despre una si aceeasi cladire, simplificata si reconstruita partial, ci nu despre o demolare a celei initiale. In lipsa unor informatii certe, ramane doar sa speculam: pagube insemnate in urma cutremurului din 1940, un incendiu devastator sau avarii insemnate in urma bombardamentelor aeriene din 1944 facute de americani si germani.
Sper ca in viitor sa aflu informatii care vor risipi aceste intrebari si vom putea afla cu exactitate ceea ce s-a intamplat cu aceasta cladire de i s-a modificat radical aspectul.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © Arhitectura si urbanism in Romania -