Posted by : MARIVS IMPERATOR 23 Jul 2012

In cadrul stilului neoromanesc sunt foarte importante decoratiile fatadelor. Printre ele se numara si panourile care impodobesc balcoanele sau scarile, dar si ancadramentele ferestrelor. Unul dintre motivele preferate ale acestui stil este cel al Gradinii Raiului, exprimat prin vrejuri de vita de vie, pauni sau vulturi/soimi care apara aceasta gradina de serpi sau balauri.
Stilul neoromanesc a inceput sa existe in jurul anilor 1880 si a fost suprimat brusc, dupa 1948, de catre regimul comunist instalat abuziv la carma Romaniei. Nu mare mi-a fost mirarea si uimirea sa gasesc in marginea Bucurestiului, la Mogosoaia, o casa datand din 1964 si care sa aibe o decoratie uimitoare in jurul ferestrei dinspre ulita.
In prima poza observam pe margini vrejul de vita de vie flancat de perle, iar in cea de a doua poza putem vedea frunzele luxuriante, strugurii copti si pasarea paradisului (cel mai adesea un paun) cum se infrupta din ciorchinii de struguri. Fiind, totusi, o casa in stil vernacular, nu respecta strict nici canoanele de constructie ale bisericilor valahe tarzii, din care se inspira puternic stilul neoromanesc cult, si nici pe cele ale neoromanescului, astfel incat pasarea reprezentata aici seamana mai mult cu un soim. Lucul acesta nu scade cu nimic uimirea si placerea avuta sa gasesc acesta decoratie, iar faptul ca imobilul a fost construit in 1964, practic la doua decenii de la anihilarea acestui stil, arata ca cel putin in mediul rural lucrurile au mers din inertie pana spre anii 1970. O alta explicatie ar fi si proximitatea Palatului Brancovenesc din aceasta localitate, el insusi un izvor de inspiratie pentru arhitectii stilului neoromanesc.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © Arhitectura si urbanism in Romania -